zupy dania główne ciasta
11
Marzec
Ajerkoniak

Napisane przez Anna

Zapasy słodkich trunków w domu się skończyły  i  nawet nie zauważyłam, że na blogu też są  braki w tym temacie.  Przepis na ajerkoniak dostałam kilkanaście lat temu od brata.  Jest to łatwy sposób na domowy likier jajeczny. Konsystencja jego zależy od tego jakich  użyjemy składników i ile.  Możemy go przygotować na bazie słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego. Tym razem przygotowałam ze zwykłego  mleka, więc  jest niezbyt gęsty i nie za słodki. Według mnie mógłby  być odrobinę gęstszy, ale w smaku jest bardzo dobry, lepszy od kupionego. Wersja podana niżej jest dobrą bazą do likieru czekoladowego.

Ajerkoniak

Ajerkoniak

Składniki:

  • 0.5 l wódki ze spirytusu
  • 400 ml mleka 3.2%
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z pół laski wanilii
20150311_154616

likier jajeczny

Najlepszy smak uzyskamy przygotowując na rozcieńczonym  spirytusie. Mleko gotujemy z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii, studzimy mleko. Żółtka ucieramy mikserem do białości z cukrem pudrem. Do utartych żółtek wlewamy wystudzone mleko powoli cały czas miksując. Po dokładnym połączeniu wlewamy alkohol cieniutkim strumieniem cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. Ajerkoniak najlepszy jest po kilku  dniach po przegryzieniu się. Po dodaniu rozpuszczonej czekolady deserowej uzyskamy  pyszny likier czekoladowy. Polecam

Zapraszam po przepis na domowy cukier waniliowy 

Tagi:

Ajerkoniak

likier jajeczny

jak zrobić ajerkoniak

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!