Czerwiec
Napisane przez Anna
Pierwsze moje babeczki kawowe postanowiłam upiec z truskawką w środku. Wyszły puszyste z wilgotną podpieczoną truskawką. Pachnące ulubionym aromatem kawy. Mogą być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawusi lub herbaty. Wierzch udekorowałam lekką pianką cappuccino.
Składniki
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mocnej kawy z expresu
- 60 g masła
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 niedużych truskawek
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Masło rozpuszczamy w rondlu i studzimy. Wszystkie mokre składniki mieszamy oddzielnie, suche oddzielnie. Łączymy je ze sobą w misce dokładnie. Napełniamy papierowe lub silikonowe foremki, ale wyłożone papierowymi papilotkami. Po środku umieszczamy odszypułkowaną, umytą i odsączoną truskawkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 14 minut. Studzimy na kratce. Nie zdejmujemy z nich papilotek, aby truskawka nie wypadła.
Pianka cappuccino:
- 1 szklanka mleka
- 2 śnieżki na mleko
- 3 łyżki kawy cappuccino czekoladowa
Mleko ubijamy na wysokich obrotach ze śnieżką około 3 minuty. Do dobrze ubitej masy wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.
Zapraszam po przepis na muffiny z pistacjami
Tagi:
Babeczki kawowe
łatwy przepis na babeczki
muffiny z kawą