zupy dania główne ciasta
10
Maj
Bananowe placuszki

Napisane przez Anna

Zapraszam na smaczne i szybkie bananowe placuszki. Dobre na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Te, wyjątkowo przygotowałam trochę inaczej, bo za mało miałam mąki pszennej. Zmuszona byłam improwizować i oto wyszły całkiem pyszne placki. W smaku są delikatne i pachną bananami.

bananowe placuszki

bananowe placuszki

Składniki

  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 2 banany dojrzałe
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych
  • 1/2 szklanki płatków zwykłych
  • 165 ml jogurtu naturalnego (mały kubek)
  • olej do smażenia
20160510_155117

bananowe placki z jabłkami

Jaja rozmącamy z cukrem waniliowym. Wsypujemy 1/2 szklanki płatków zwykłych , aby troszkę zmiękły. Jedną szklankę płatków mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do jajek. Dokładamy pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną z sodą, jogurt naturalny i rozgniecione widelcem banany. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano. Ciepłe podajemy z sosem wiśniowym lub serkiem waniliowym. Polecam

Zapraszam po przepis na placki z jabłkami

Tagi:

Bananowe placuszki

bananowe placki z płatkami

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!