zupy dania główne ciasta
18
Luty
Bananowy chlebek

Napisane przez Anna

Aromatyczny bananowy chlebek , to amerykańskie ciasto z bananami przypominające słodki chleb.  W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na ten wypiek. Nie powstałby zapewne, gdyby nie nadmiar bananów, z których  postanowiłam upiec pyszny chlebek. Z wierzchu ma lekko spieczoną skórkę, ale po ugryzieniu kawałka rozpływa się w ustach. W środku jest mięciutki i wilgotny, bez dodatku tłuszczu. Z powodzeniem zastąpi słodki deser lub ciasto. Jest niezwykle łatwy, bo tu tylko odmierzamy i mieszamy:)

bananowy chlebek

bananowy chlebek

Składniki:

  • 310 g mąki orkiszowej
  • 1 i 1/3 łyżeczka sody
  • 55 g płatków jęczmiennych błyskawicznych (1/2 szklanki)
  • 50 g cukru brązowego diamant (może byc syrop lub inne słodzidło)
  • 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 średnie banany (300 g po obraniu)
  • 2 większe jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Formę o wymiarach 27 x 11 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni C. Wszystkie suche składniki odmierzamy do miski i mieszamy ze sobą. Orzechy i migdały miksujemy blenderem. Jajka rozmącamy widelcem razem z jogurtem, banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z jajkami. Dokładamy do suchych składników i dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy wierzch. Ozdobiłam kawałkiem banana i kilkoma ziarnkami migdałów. Pieczemy 40 minut w piekarniku góra – dół. Przed wystawieniem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.

bananowy chleb

bananowy chleb

Zapraszam po przepis na ciasto z kremem kawowym

Tagi:

Bananowy chlebek

prosty przepis na chleb bananowy

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!