zupy dania główne ciasta
5
Styczeń
Batony owsiane

Napisane przez Anna

Batony owsiane z bananami miękkie i słodkie. Po świętach w każdej kuchni zostają jakieś bakalie, więc to dobra okazja do przygotowania słodkiej przekąski. Dobra na prezencik dla dzieci lub po prostu do kawy czy na śniadanie. Przepis można modyfikować według własnych zapasów. Batony są słodkie bez odrobiny cukru.

batony owsiane

batony owsiane

Składniki

  • 2.5 szklanki płatków owsianych zwykłych

    20160105_155451

    batoniki słodka przekąska

  • 1/2 szklanki daktyli
  • 10-11  sztuk moreli suszonych
  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 1 duża łyżka rodzynek królewskich
  • 4 średnie banany (300 g po obraniu)
  • 2.5 łyżki orzechów (dałam nerkowca)

Owoce suszone płuczemy. Kroimy w kostkę lub paseczki. Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Do naczynia wsypujemy odmierzone płatki, pokrojone owoce i zmiksowane banany. Mieszamy dokładnie. Jeśli ktoś uzna,że są za mało słodkie, to można wlać odrobinę miodu lub dorzucić więcej daktyli. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 8 x 38 cm wykładamy masę owsianą. Równamy wierzch dokładnie. Posypujemy posiekanymi orzechami lekko  wgniatamy je łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C Po wystudzeniu kroimy na małe porcje. Wyszło mi 11 batoników.

Zapraszam po przepis na ciasteczka orkiszowe z żurawiną20160105_151612

Tagi:

Batony owsiane

batoniki słodka przekąska

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!