zupy dania główne ciasta
26
Kwiecień
Beza orzechowa

Napisane przez Anna

Po kilku nieudanych próbach kolejny raz postanowiłam się zmierzyć z bezą orzechową. Niby przepis  banalnie prosty, ale pyszne bezy są niesamowicie kapryśne. Nie zawsze wyjdą takie jak byśmy chcieli. Duży wpływ na udany wypiek ma temperatura w jakiej je suszymy oraz  świeżość  i temperatura białek.  Beza orzechowa wyszła po prostu pyszna z kremem orange curd dlatego bardzo  polecam.

Składniki:

beza orzechowa

beza orzechowa

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki drobnego cukru
  • 80 g orzechów laskowych
  • 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Orzechy laskowe prażymy lekko na suchej patelni, aby  pozbyć  się z nich łupinki. Miksujemy orzechy na mąkę. Białka o pokojowej temperaturze ubijamy mikserem, po lekkim spienieniu dodajemy szczyptę soli, dalej ubijamy na sztywno. Porcjami wsypujemy cukier cały czas ubijając aż masa będzie  sztywna i lśniąca. Wsypujemy mąkę  ziemniaczaną i zmielone orzechy laskowe dokładnie mieszam. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi  o średnicy 22 cm.  Wypełniamy je przygotowaną masą, równamy wierzch  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Suszymy 5 minut  w temperaturze 160 stopni C po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C suszymy łącznie 90 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

20150425_193157

torcik bezowy z orange curd

Orange curd:

  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  •  2 pomarańcze

Pomarańcze parzymy wrzątkiem, z jednej wyciskamy  sok, drugą obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy na puree.  Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz  rozmącone jajo z żółtkami i puree z pomarańczy. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Orange curd zestawimy a ognia, studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika. Z podanej porcji wyszło więcej kremu niż  potrzebowałam do kremy z bezy, ale resztę możemy wykorzystać do każdego kremu czy  deseru.

Krem do bezy:20150425_193100

  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki orange curd + 3 łyżki do dekoracji

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, wsypujemy cukier puder i dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na końcu wlewamy orange curd. Bezę przekładamy przygotowanym krem. Wierzch dekorujemy orange curdem. Najlepsza jest podana od razu po przygotowaniu. Przechowujemy w lodówce.

Zapraszam po przepis na    tort Pawłowej 

Tagi:

Beza orzechowa

torcik bezowy z orange curd

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!