zupy dania główne ciasta
6
Październik
Beza z wiśniową frużeliną

Napisane przez Anna

Klasyczna delikatna beza z miękkim piankowym środkiem. Wiśniowa frużelina równoważy słodycz kruchej bezy. Z bitą śmietaną, posypana czekoladą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest bardzo łatwa do przygotowania.

beza z wiśniową frużeliną

beza z wiśniową frużeliną

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm i układamy w większej formie.Włączamy  piekarnik na 160 stopni C.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier małymi porcjami cały czas miksując, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę wykładamy na zaznaczonym papierze, wyrównujemy y boki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. na 160 stopni C. Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę na 140 stopni C i suszymy bezę 90 minut. W tym czasie nie zaglądamy, nie uchylamy drzwiczek piekarnika nawet, jeśli się zrumieniła. Po 90 minutach wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.

Frużelina wiśniowa:

  • szklanka wiśni (mogą być mrożone )
  • ok. 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody

Frużelinę przygotowałam latem, więc podane ilości cukru i mąki mogą trochę odbiegać od ilości mąki ziemniaczanej. Chodzi o to, żeby frużelina miała konsystencję kisielu. Nie powinna być zbyt gęsta i za rzadka. W małym rondlu podgrzewamy wydrążone wiśnie z cukrem aż puszczą sok i cukier się się rozpuści. Wlewamy łyżeczkę soku z cytryny . Zestawiamy z ognia i wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną szybko mieszając, aby nie zrobił się klusek z zawiesiny. Stawiamy ponownie na ogniu doprowadzamy do wrzenia  i studzimy.

20151003_152846

przepis na bezę

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kawałek posiekanej gorzkiej czekolady

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fixy i cukier puder. Na końcu dokładamy serek, miksujemy tylko do połączenia składników. Na wystudzoną bezę wykładamy  ubitą śmietanę. Polewamy ją wiśniową frużeliną. Wirzch posypujemy gorzką czekoladą.

Zapraszam po przepis na puchate ciasto śliwkowe

Tagi:

Beza z wiśniową frużeliną

przepis na bezę

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!