zupy dania główne ciasta
26
Październik
Brokułowa przekąska

Napisane przez Anna

Zamiast  dania głównego przygotowałam  brokuły gotowane na parze  z tortellini i lekkim sosem jogurtowym. Zrobione w ten sposób zachowują wartości odżywcze, których zawierają całe mnóstwo. Brokuły ugotowane na parze powinny być al dente, delikatnie chrupiące, czyli lekko twarde, ale jednak ugotowane do odpowiedniej miękkości. Przekąska z  powodzeniem zastąpiła obiad, ale może być podana również jako sałatka.

brokułowa przekąska

brokułowa przekąska

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 torebka tortellini z mięsem
  • szklanka pomidorków koktajlowych
20150920_133321

brokułowa przekąska

Brokuły płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Nie posiadam specjalnych garnków do gotowania na parze, ale robię to tak. W większym garnku gotuję posoloną wodę, a na nim wieszam dopasowane sitko tak, aby brokuły były na powierzchnią wody. Wierzch garnka przykrywam dopasowaną  pokrywką i kontroluję miękkość po kilku  minutach. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy tortellini według instrukcji podanej na opakowaniu. Tu również trzeba być czujnym i sprawdzić miękkość malutkich pierożków. Po odcedzeniu tortellini przelewamy zimną wodą. Przygotowane brokuły i tortellini umieszczamy w salaterce. Dokładamy pomidorki koktajlowe.

Sos jogurtowy:

  • 150  jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka dobrej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szczypty  imbiru sproszkowanego
  • sól
  • pieprz mielony

Jogurt mieszamy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami.  Polewamy przygotowaną przekąską.

Zapraszam po przepis na szybkie placuszki z jabłkami20150920_131801

Tagi:

Brokułowa przekąska

danie z brokułami

brokuł  na parze

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!