zupy dania główne ciasta
2
Luty

To ogromne zaniedbanie z mojej strony, że do tej pory nie wstawiłam przepisu na smaczną przekąskę z brokułami. Tarty, zapiekanki i wszelkiego rodzaju potrawy z ich udziałem przygotowuję dość często.  Według mnie są bardzo smaczne, a dania wyglądają kolorowo i wszyscy zjadają do ostatniego okruszka. Oto propozycja na szybką przekąskę, którą możemy modyfikować według własnych upodobań i smaków:)  Zapraszam

brokuły z szynką w cieście francuskim

brokuły z szynką w cieście francuskim

Składniki

  • 150 g szynki (dałam domową)

    20160202_130731

    szybka przekąska brokuły

  • 250-300 g brokuł
  • 100 sera pleśniowego gorgonzola lub ulubionego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 3 minuty (od zagotowania) w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy i siekamy dość grubo. Szynkę i ser kroimy w kostkę. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Podzieliłam na dwie części, aby łatwiej było przenieść do piekarnika. Na środku ciasta układamy pokrojoną szynkę, brokuły i ser zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do zaplatania. Paski nacinamy mniej więcej jednakowej szerokości. Zaplatamy na przemian raz z jednej raz z drugiej strony warkocz. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni  około 12 minut z termoobiegiem, bez termoobiegu 220 stopni C do zrumienienia wierzchu.

Zapraszam po przepis na roladę  szpinakową 20160202_130423

 

 

 

Tagi:

Brokuły z szynką w cieście francuskim

szybka przekąska brokuły20160202_124307

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!