zupy dania główne ciasta
14
Październik
Brownie czekoladowe

Napisane przez Anna

Uwielbiam deser brownie czekoladowe, za jego  bardzo  intensywny i głęboki smak czekolady. Dzisiaj wersja, mini brownie czekoladowe z nutą kokosu, z małej porcji, zapiekana  w cremee brulee. Jeśli nie piekliście tych przepysznych babeczek, to szczególnie zachęcam, bo ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut, a smak…przesłodki… Z podanej porcji wyszły dwie spore babeczki.

Składniki:

brownie czekoladowe

brownie czekoladowe

  • 2 jaja
  • szczypta soli

    20141014_174254

    brownie

  • 40 g cukru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 szczypty  wiórek kokosowych
  • masło do natłuszczenia foremek

Foremki smarujemy masłem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka ubijamy do białości. Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy, wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy masę i przekładamy do foremek. Na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podajemy z kleksem bitej śmietany lub według własnego smaku. Najlepiej mi smakuje z kremowym jogurtem 0% tłuszczu.

Zapraszam po przepis na dietetyczne brownie z kaszy jaglanej

Tagi:

Brownie czekoladowe

mini brownie czekoladowe

babeczki z czekoladą i wiórkami

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!