zupy dania główne ciasta
10
Styczeń
Bułki pszenne domowe

Napisane przez Anna

Od dłuższego czasu zbierałam się na wypiek domowych bułek śniadaniowych. Przepis wygrzebałam z zakupionej  jakiś czas temu książki pt. ‚Pieczywa siostry Marii”. Musiałam recepturę trochę zmienić, bo tamte wyszły zbyt twarde. Natomiast te wyszły bardzo dobre. Wszystkie składniki dokładnie odważyłam i zapisałam. Bułeczki są rewelacyjne, mięciutkie i rumiane. Syte i długo zachowują świeżość.

20170109_163827

bułki pszenne domowe

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 6 g cukru (płaska łyżeczka)
  • 8 g soli (płaska łyżeczka)
  • 45 g masła (dałam roślinne z kubka)20170109_163950

Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy ciepłe drożdże oraz rozpuszczone ciepłe masło, nie gorące. Wyrabiamy maszyną z hakiem około 10 minut lub ręcznie do momentu, aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy czystą ściereczką. U mnie zajęło to 40 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto natłuszczonymi dłońmi na deskę, można podsypać odrobinę mąki, aby się nie przykleiło, ale łatwiej bułeczki formują się bez mąki. Ciasto dzielimy na 8 jednakowych porcji, formujemy okrągłe bułki i układamy na papierze do pieczenia. Ponownie  odstawiamy do napuszenia. Przykrywamy ściereczką, aby cały proces wyrastania ciasta przebiegł szybciej. Po wyrośnięciu bułek, nacinamy je tępym nożem na pół prawie do końca, a wierzch smarujemy ciepłą wodą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C. Pieczemy do zrumienia wierzchu około 16 – 18 minut.

Zapraszam po przepis na pączki pieczone 20170109_172631

Tagi:

Bułki pszenne domowe

śniadaniowe bułeczki

przepis na domowe pieczywo20170109_161746

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!