zupy dania główne ciasta
25
Styczeń
Cebulka prażona

Napisane przez Anna

Można ją kupić w sklepie, ale jak zabraknie do dania to z łatwością przygotujesz samodzielnie. W dodatku cebulka prażona wyjdzie dokładnie taka, jaką lubisz. Niezbyt spieczona o złocistym kolorze lub bardziej zrumieniona, brązowa, pachnąca i aromatyczna. Po dodaniu ziół lub czosnku będzie pięknie pachniała. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.

cebulka prażona

cebulka prażona

Składniki:

  • 3 większe cebule
  • 3.5  – 4  łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec 200 g)

Obraną cebulę kroimy w średnią kostkę lub miksujemy blenderem, ale niezbyt drobno, aby nie wyszła z niej papka. Zmieliłam blenderem. Posypujemy mąką, solą i ewentualnie ziołami. Dokładnie mieszamy, aby  połączyła się z mąką. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy cebulkę i cały czas nadzorujemy jej smażenie. Drewnianą łyżką rozbijamy grudki i mieszamy. Smażymy do czasu uzyskania odpowiedniego koloru. Zrumienioną wybieramy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekła z nadmiaru tłuszczu. Dobrze wystudzoną przekładamy do szczelnego pojemnika lub szklanego naczynia. Możemy przechowywać około  3 – 4 tygodni. 

Zapraszam po przepis na pieczone ziemniaki aromatyczne 

Tagi:

Cebulka prażona

jak uprażyć cebulkę

cebulowy dodatek do dań

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!