zupy dania główne ciasta
18
Maj
Chałwowiec

Napisane przez Anna

Na weekend polecam smaczne ciasto bez pieczenia, czyli chałwowiec. Szybki do przygotowania, mięciutki i  rozpływający się w ustach. Między masę chałwową można dołożyć  dżem z czarnej porzeczki lub wiśni. Moje ciasto tym razem jest akurat bez dżemu. Polecam wszystkim łasuchom.

chałwowiec

chałwowiec

Składniki:

  • ok. 600 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/2  szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 250 – 300 g chałwy sezamowej lub waniliowej
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej

Formę o wymiarach 20 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Mąki mieszamy ze sobą i rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, gotujemy budyń. Gdy pojawią się pęcherze, bąbelki, zestawiamy garnek z ognia i studzimy. Garnek przykrywamy folią lub przykrywką, aby na wierzchu nie zrobił się kozuch. Wstawiamy go do miski z zimną wodą, wówczas szybciej ostygnie. Masło miksujemy z pokruszoną chałwą (najlepiej zmiksować blenderem, aby nie było grudek). Do przygotowanej masy dodajemy porcjami budyń, na końcu alkohol. Na papierze układamy warstwę ciastek i 1/3 porcję masy  chałwowej i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta stanowi masa chałwowa, którą posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, aby zmiękły ciastka.

Zapraszam po przepis na sernik na zimno z serków

Tagi:

Chałwowiec

łatwe ciasto bez pieczenia

warstwowe ciasto

warstwowe ciasto

warstwowe ciasto

  • Wygląda mega pysznie 🙂

    • Anna G

      Dziękuję 🙂 powiem nieskromnie, ze jest pyszne 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!