404 Chałwowiec łatwe ciasto bez pieczenia sprawdzony przepis
zupy dania główne ciasta
18
Maj
Chałwowiec

Napisane przez Anna

Na weekend polecam smaczne ciasto bez pieczenia, czyli chałwowiec. Szybki do przygotowania, mięciutki i  rozpływający się w ustach. Między masę chałwową można dołożyć  dżem z czarnej porzeczki lub wiśni. Moje ciasto tym razem jest akurat bez dżemu. Polecam wszystkim łasuchom.

chałwowiec

chałwowiec

Składniki:

  • ok. 600 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/2  szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 250 – 300 g chałwy sezamowej lub waniliowej
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej

Formę o wymiarach 20 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Mąki mieszamy ze sobą i rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, gotujemy budyń. Gdy pojawią się pęcherze, bąbelki, zestawiamy garnek z ognia i studzimy. Garnek przykrywamy folią lub przykrywką, aby na wierzchu nie zrobił się kozuch. Wstawiamy go do miski z zimną wodą, wówczas szybciej ostygnie. Masło miksujemy z pokruszoną chałwą (najlepiej zmiksować blenderem, aby nie było grudek). Do przygotowanej masy dodajemy porcjami budyń, na końcu alkohol. Na papierze układamy warstwę ciastek i 1/3 porcję masy  chałwowej i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta stanowi masa chałwowa, którą posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, aby zmiękły ciastka.

Zapraszam po przepis na sernik na zimno z serków

Tagi:

Chałwowiec

łatwe ciasto bez pieczenia

warstwowe ciasto

warstwowe ciasto

warstwowe ciasto

  • Wygląda mega pysznie 🙂

    • Anna G

      Dziękuję 🙂 powiem nieskromnie, ze jest pyszne 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!