zupy dania główne ciasta
26
Październik
Chleb bez wyrabiania

Napisane przez Anna

Smaczny i wilgotny  domowy chleb bez wyrabiania. Dla wielbicieli domowego pieczywa polecam mój dopracowany przepis, z którego wypiekam od kilku miesięcy chleb.  Z trzech rodzajów mąki, sporej ilości ziaren i otrąb. Zawsze udany, bo i nie ma tu nic trudnego przy jego wypiekaniu.  Z podanej porcji wychodzi bochenek chleba w  formie o wymiarach 9 x 28 cm. Zaczynamy? Zapraszam:)

20160520_162249

chleb bez wyrabiania

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 375 ml ciepłej wody (1.5 szklanki o poj. 250 ml)

Drożdże rozkruszamy do miski. Wsypujemy cukier, wlewamy ciepłą (nie gorącą ) wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 – 15 minut. W tym, czasie przygotowujemy suche składniki. Po odważeniu mąki przesiewamy je przez sitko.

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 720 (może być typ 500)

    20160520_075457

    domowe pieczywo przepis

  • 125 g mąki z siedmiu zbóż
  • 125 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżki siemienia lnianego
  • 1.5 łyżki pestek słonecznika
  • 1.5 łyżki pestek dyni
  • 1.5 łyżki płatków jęczmiennych
  • 1/3 szklanki otrąb mieszanych (żytnie i pszenne)

Do odmierzonych i wymieszanych ze sobą składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Łyżką mieszamy dokładnie, aby na dnie miski nie została sucha mąka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia. Zajmie to około 15 – 20 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto i deseczkę posypujemy mąką, aby łatwiej można było uformować bochenek. Uformowany wkładamy do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wierzch możemy posmarować ciepłą wodą i posypać ziarnkami lub otrębami lub zrezygnować z tego. Wyrośnięty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st C góra dół. Jeśli chcemy przypieczoną skórkę to wystawiamy 4 – 5 minut później. Po wystawieniu jeszcze gorący wyciągamy z papierem z formy i zdejmujemy papier. Studzimy na lnianej ściereczce.

Zapraszam po przepis na drożdżówki z budyniem i kruszonką20160520_075813

Tagi:

Chleb bez wyrabiania

domowy chleb na drożdżach

domowe pieczywo przepis20161023_131801

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!