zupy dania główne ciasta
12
Styczeń
Chleb pełnoziarnisty

Napisane przez Anna

Domowy chleb pełnoziarnisty cudownie pachnący. Trudno wyrazić w słowach jego zapach i smak. Nie spodziewałam się,  że po kilku próbach z „różnym skutkiem” w końcu mogę się nie tylko pochwalić, ale i przekazać dobry przepis na wspaniały chleb. Jest wilgotny, dobrze wypieczony. Nie kruszy się podczas krojenia. Niektóre chleby można wypiekać bez wyrabiania ciasta, ten do takich nie należy. Ciasto musimy wyrobić, maszyną lub ręcznie. Ręcznie zajmuje to około 20 minut. Pełnoziarnisty będę często wypiekała, bo to jeden z ulubionych męża, ale na jednym przepisie nie poprzestanę. Dalej będę poszukiwała i eksperymentowała. Na pewno zamieszczę  przepisy  znajomych, które chomikuję od jakiegoś czasu.

chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

Składniki

  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720

    20160112_085622

    domowy chleb na drożdżach

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki otrąb żytnich lub pszennych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1.5 szklanki ciepłej wody (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżeczka z górką cukru
  • 30 g drożdży świeżych

Przygotowanie ciasta na chleb zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do kwarty lub innego naczynia kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i z odmierzonej mąki wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy  w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie gdy zaczyn „pracuje” przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy odmierzone ziarnka siemienia i słonecznika, sól i otręby. Dokładnie mieszamy suche składniki, po czym  wlewamy podrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto na gładkie, do czasu aż odejdzie od ręki. Miskę  przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około  40-50 minut. Może wyrosnąć po krótszym czasie, to zależy od świeżości drożdży i temperatury w mieszkaniu. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy ciasto, ale od razu formując bochenek chleba do odpowiedniej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie to  27 x 9 x 6). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wierzch letnią wodą  i posypujemy ziarenkami słonecznika. Pieczemy około 1 godziny.

Zapraszam po przepis na  drożdżówki z budyniem i kruszonką20160111_192637

Tagi:

Chleb pełnoziarnisty

domowy chleb na drożdżach

wypiek z piekarnika

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!