zupy dania główne ciasta
31
Styczeń
Chleb z prażoną cebulką

Napisane przez Anna

Smaczny, mięciutki i bardzo pachnący  chleb z prażoną cebulką. Na dokładkę jest to chleb bez wyrabiania, który każdemu się uda. Zanim zabrałam się za jego upieczenie, przygotowałam domową cebulkę prażoną. Konsystencja tego ciasta jest zupełnie inna niż ciast, które przygotowywałam do tej pory. Przed upieczeniem miałam obawy co do jego smaku, ale okazało się,  że zupełnie bezpodstawne. Zapraszam serdecznie po przepis, bo chleb jest po prostu pyszny i zapewniam, że na jednej kromce jedzenie się nie skończy.

chleb z prazoną cebulką

chleb z prażoną cebulką

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (2 szklanki)
  • 130 g mąki z 3 zbóż (niepełna szklanka)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki czubate cebulki prażonej ( lub 1 duża cebula podsmażona na 2 łyżkach masła)
chleb z prażoną cebulką

chleb z prażoną cebulką

Forma 9 x 28 cm. Zamiast drożdży świeżych, możemy użyć instant, ale z doświadczenia już wiem, że wolniej pracują i te świeże są o niebo lepsze do wypieku  chleba. Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier, wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy je. Odstawiamy na chwilę, aby ruszyły. Mąki przesiewamy do miski, solimy i wlewamy drożdże, łączymy ciasto łyżką. Wsypujemy prażoną cebulkę i łyżką mieszamy dość energicznie około 2 minut. Chodzi o to, aby cebulka dobrze rozbiła się w cieście. Po tym czasie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy czystą ściereczką. Wyrasta dość szybko. Do przygotowanej formy, wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto łyżką, równamy wierzch ciasta. Ponownie odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pieczemy 60 minut w 180 st C.

Zapraszam po przepis na najlepszy chleb bez wyrabiania

Tagi:

Chleb z prażoną cebulką

przepis na chleb bez wyrabiania

domowe pieczywo przepis

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!