zupy dania główne ciasta
9
Styczeń
Ciasteczka kokosanki

Napisane przez Anna

Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Pachnące i nieprzesłodzone, takie lubię. Nie  planowałam ciasteczek, ale same się zaplanowały. Po ostatnich wypiekach ciasta drożdżowego, zostały białka, więc postanowiłam je wykorzystać. Aromatyczne ciasteczka kokosanki, świetne do popołudniowej herbatki. W ciągu kilkunastu minut można wyczarować ich  całkiem sporo.

20170109_162422-1

ciasteczka kokosanki

Składniki: 

  • 5 białek (140 g)
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C. Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Porcjami wsypujemy cukier, ubijamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy masę. Całość przekładamy do cukierniczego rękawa lub do zwiniętego papieru do pieczenia. Wyciskamy małe porcje na papierze do pieczenia, u mnie o średnicy około 4 cm.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 – 14 minut w temperaturze 170 stopni c z termoobiegiem, bez termoobiegu o 2 minuty dłużej na 180 stopni C. Do zrumienia wierzchu. Z podanej porcji wyszło 31 sztuk. Nie zmieściły się wszystkie na jedną blachę, wiec reszta piekła się deko wyżej, czyli na 2 półce. Wszystkie były rumiane.

Zapraszam po przepis na kruche ciasteczka z kawą20170109_162418

Tagi:

Ciasteczka kokosanki

białkowe ciastka20170109_161356

 

 

  • Już wiem co zrobić jak ostaną mi się białka 😀

    • Anna G

      Prawda? tyle słodkiej przyjemności w kilkanaście minut 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!