zupy dania główne ciasta
12
Kwiecień
Ciasteczka mocno czekoladowe

Napisane przez Anna

Ciasteczka mocno czekoladowe z okazji Międzynarodowego Dnia Czekolady. Składniki jakich użyłam znajdą się prawie w każdej kuchni. Przygotowanie z upieczeniem to 30 minut. Dodam  tylko, że są łatwe, sycące  i bardzo pachnące czekoladą. W przygotowaniu ciastek może pomóc blender, a przepis pochodzi z książki mistrza Pawła Małeckiego z małymi  zmianami.

ciasteczka mocno czekoladowe

ciasteczka mocno czekoladowe

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej20160412_180904
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 1 czekolada gorzka 100 g
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g suszonej żurawiny

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry, sodę i kakao i mieszamy. Dokładamy miękkie masło, jajo i zagniatamy ciasto. Czekoladę, orzechy i żurawiny siekamy lub miksujemy grubiej, dokładamy do ciasta i ponownie zagniatamy. Małe porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Pieczemy 15–18 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. Jeśli będziemy je piec przez 15 minut , będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut całe będą chrupiące.

20160412_161009

ciasteczka z kawałkami czekolady

Zapraszam po przepis na ciasteczka znakomite  z mnóstwem czekolady  oraz na  pyszne ciasteczka piernikowe

Tagi:

Ciasteczka mocno czekoladowe

przepis na chrupiące ciasteczka

ciastka z kawałkami czekolady

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!