zupy dania główne ciasta
21
Maj
Ciasto ambasador

Napisane przez Anna

Ciasto ambasador w mojej wersji jest lekkie i nieprzesłodzone. Letnie ciasto z  lekką masą śmietankowo –  jogurtową i posmakiem pomarańczy. Pysznym dodatkiem są orzeźwiające  galaretki, które dodają smaku i efektywności. Nasączony biszkopt sprawia, że każdy kawałek rozpuszcza się w ustach  jak pyszna pianka. Ciasto jest przełożone dwoma warstwami.

ciasto ambasador

ciasto ambasador

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 średnich jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Sól dodajemy po chwili ubijania białek. Do dobrze ubitych białek dodajemy porcjami cukier oraz pojedynczo żółtka. Masa powinna być gęsta. Dodajemy olej cały czas ubijając. Przesiewamy maki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. Przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

20160521_170500

efektowne ciasto

Masa śmietankowa:

  • 750 ml śmietany 30 %
  • 3 śmietan fix
  • 250 ml serka mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej  ze skórką pomarańczy ( z Lidla)
  • 1.5 łyżki cukru pudru
  • 400 ml jogurtu greckiego ( naturalny)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żel fix

Dodatkowo:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka malinowa
  • posypka do ozdoby
  • 3/4 szklanki wody przegotowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki rumu

Galaretki przygotowujemy w oddzielnych naczyniach, każdą zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy do stężenia, po czym kroimy je w kostkę. Do przegotowanej wody dodajemy cukier i rum.  Czekoladę gorzką łamiemy w cząstki, umieszczamy w garnuszku, dodajemy do niej 3-4 łyżki śmietany 30 % i wstawiamy do gorącej kąpieli. Mieszamy do połączenia i rozpuszczenia składników.  Schłodzoną  śmietanę ubijamy około 2-3 minuty. Wsypujemy śmietan fixy oraz cukier puder. Dodajemy 150 ml serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę do drugiej masy resztę serka mascarpone. Do czekoladowej części możemy dosypać 1 łyżeczkę  kakao, ale to nie jest konieczne. Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszy nasączamy połową ponczu. Wykładamy czekoladową część masy i układamy na niej malinowe kostki galaretki. Na nich układamy drugi biszkopt lekko go wciskając i nasączamy go resztą ponczu. Smarujemy go białą częścią masy śmietanowej i układamy kostki galaretki. Grecki jogurt miksujemy z przygotowanym żel fixem według instrukcji i dosładzamy cukrem pudrem. Zalewamy wierzch ciasta. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. Ciasto podajemy po schłodzeniu w lodówce.20160521_170534

Zapraszam po przepis na pyszny  sernik z gorzką czekoladą

Tagi:

Ciasto ambasador

efektowne ciasto

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!