404 Ciasto bez pieczenia z czereśniami letnie ciasto przepis
zupy dania główne ciasta
9
Lipiec

Letnie ciasto bez pieczenia z czereśniami zachwyci każdego. Jak większość osób, nie zawsze mam ochotę na odpalanie piekarnika latem. Wówczas takie ciasto jest wspaniałym rozwiązaniem. Fantastyczne lekkie ciasto z bezą na wierzchu ochłodzi i ucieszy niejedno podniebienie. Szybkie i łatwe, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, aby dobrze stężało w lodówce.

Składniki:

ciasto bez pieczenia z czereśniami

ciasto bez pieczenia z czereśniami

Spód ciasta:

  • 180 g biszkoptów
  • 50 g masła roztopionego lub oleju kokosowego
  • 2-3  łyżki letniej wody opcjonalnie

Tortownica o średnicy 25 cm. Na papierze do pieczenia przykładamy spód formy i rysujemy dwie formy. Jedną wycinamy, aby wyłożyć spód formy, zaś drugą pozostawiamy na papierze, ta przyda się do upieczenia bezy. Biszkopty miksujemy blenderem na piasek, przekładamy do miski. Wlewamy roztopiony tłuszcz oraz odrobinę wody. Łączymy składniki i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy dłonią lub szklanką i wstawiamy do lodówki.

Krem śmietanowy:

czereśniowa niespodzianka

czereśniowa niespodzianka

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 żel fix
  • 2.5 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem około 3 minuty, po czym wsypujemy cukier puder. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy żel fix według instrukcji. Wlewamy go porcjami do ubitej śmietany i miksujemy do całkowitego połączenia. Wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Czereśniowa warstwa:

  • ok. 500 g czereśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 3.5 szklanki gorącej wody

Z umytych czereśni wyciągamy pestki. Galaretki zalewamy odmierzoną wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, chłodzimy. Do dobrze schłodzonej galaretki wkładamy czereśnie i umieszczamy w lodówce. Gdy dobrze stężeją wykładamy na warstwę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki.

Beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Białka ubijamy na sztywno. Do dobrze ubitej piany wsypujemy porcjami cukier. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na przygotowany papier, równamy wierzch bezy i posypujemy płatkami migdałowymi. Suszymy około 75 – 80 minut w temperaturze 130 stopni C góra – dół. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy bezę do całkowitego ostygnięcia. Zimną przekładamy na galaretkę. Ja niestety wyciągnęłam o 10 minut za wcześnie i miałam mały problem z przełożeniem jej na galaretkę, ale udało się i ciasto jest wyśmienite.

lekkie ciasto z owocami

lekkie ciasto z owocami

Zapraszam po przepis na bezę z wiśniową frużeliną

Tagi:

Ciasto bez pieczenia z czereśniami

czereśniowa niespodzianka

lekkie ciasto z owocami

 

  • ooo! I dodatkowo bez pieczenia ❤️ Bardzo fajnie się prezentuje ❤️

    • Anna G

      Dziękuję 🙂 i świetnie smakuje, pozdrawiam 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!