zupy dania główne ciasta
1
Kwiecień
Ciasto łabędzi puch

Napisane przez Anna

Smaczne i oryginalne ciasto łabędzi puch. Składa się z biszkoptu przełożonego pysznym kremem na bazie bułek kajzerek. Smakuje wybornie i jest  rozkoszą dla podniebienia. Nie jest  przesadnie słodkie,  bo smak kremu przełamuje dżem z czarnej porzeczki.

ciasto łabędzi puch

ciasto łabędzi puch

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier oraz wlewamy pojedynczo żółtka. Do dobrze ubitej masy wlewamy stopniowo olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,  mieszamy delikatnie. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równamy wierzch. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni C góra – dół. Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na blaty.

Krem:

  • 2 blade czerstwe kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Posypka:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru pudru lub drobnego cukru

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Bułki umieszczamy w misce i zalewamy 2 szklankami mleka, odstawiamy na kilkanaście minut, aby zmiękły. Gdy zmiękną, miksujemy blenderem. W rondlu gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem, do gorącego mleka dodajemy zmiksowane bułki oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gotujemy około 5 minut. Powstały budyń odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Dodajemy po łyżce budyniu miksując po każdym dodaniu.

Przygotowanie posypki.

Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zrumienienia wiórek. Studzimy.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy połowę kremu i równamy go. Układamy 2 blat biszkoptu i lekko go dociskamy. Smarujemy wierzch resztą kremu. Posypujemy wystudzoną posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Przechowujemy w lodówce.

ciasto łabędzi puch

ciasto łabędzi puch

Zapraszam po przepis na roladę bez pieczenia

Tagi:

Ciasto łabędzi puch

biszkopt z kremem i dżemem

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!