zupy dania główne ciasta
24
Marzec
Ciasto maurycy

Napisane przez Anna

Ciasto maurycy to pyszne miodowe placki przełożone masą grysikową. W mojej wersji w środku znajdziemy czekoladowe herbatniki z powidłami śliwkowymi lub z czarnej porzeczki.  Ciasto jest smaczne, ale najlepsze po dwu lub trzydniowym odstaniu. Niezwykle szybkie do przygotowania, bo pieczemy tylko dwa placki miodowe. Sami zobaczcie jakie jest łatwe do przygotowania.

ciasto maurycy

ciasto maurycy

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jaja średnie
  • 160 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • mąka do podsypania

Mąkę przesiewamy do miski z sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy suche składniki. Wbijamy jaja, dokładamy miód i miękkie masło. Zagniatamy ciasto na gładkie i dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy na cienki placek podsypując odrobinę mąki, ale tylko tyle żeby ciasto dało się rozwałkować. Przenosimy placek na wałku do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-12 minut w temperaturze 170 stopni C. do zrumienienia wierzchu. Z drugim postępujemy tak samo. Placki studzimy. Forma 37 x 22

Masa grysikowa:20151212_164829

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 9 płaskich łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • ok 25 ml  alkoholu

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
  • ok 300 g czekoladowych herbatników
  •  gorzka czekolada
  • 2 łyżki śmietany
  • wiórki kokosowe

Na gotujące mleko wsypujemy odmierzoną kaszę i cukry. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Po zagotowaniu zestawiamy, studzimy. Masę grysikową ucieramy z masłem na końcu dodajemy alkohol, masę dzielimy na dwie części. Pierwszy placek układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pierwszą częścią kremu. Na masie układamy herbatniki i smarujemy powidłami. Przykrywamy ponownie herbatnikami, na nich wykładamy drugą część masy grysikowej. Układamy blat ciasta miodowego lekko dociskamy. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli ze śmietaną i polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.

Zapraszam po przepis na przekładane i bardzo smaczne ciasto królewiec20151212_164825

Tagi:

Ciasto maurycy

miodowe ciasto z masą grysikową

ciasta świateczne

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!