zupy dania główne ciasta
25
Czerwiec

Zapraszam na owocowe, letnie ciasto do kawy. Sezon truskawkowy w pełni, więc do kruchego ciasta użyłam truskawek. Ciasto z truskawkami i kruszonką podane z czekoladowymi lodami smakuje wyśmienicie, ale bez lodów tez jest bardzo smaczne.

Składniki:

ciasto z truskawkami i kruszonka

ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru (6 łyżek)
  • 130 g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko

Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy sól, cukier i  proszek do pieczenia, dokładamy masło, jajo i żółtko. Zagniatamy ciasto do połączenia składników. Formę o wymiarach 23 x 32 wykładamy papierem do pieczenia i dno wylepiamy ciastem. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Zapiekamy około 12 minut w temperaturze 180 stopni C.

letnie owocowe ciasto

letnie owocowe ciasto

Truskawki:

  • 600 g odszypułkowanych, umytych owoców
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 80 g masła

Przygotowane truskawki kroimy na małe kawałki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto, równamy i posypujemy cukrem pudrem. Z podanych składników na kruszonkę, zagniatamy ja. Łączymy palcami, aby utworzyły się małe grudki.Na wierzch truskawek wykładamy ją dość równo. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po lekkim wystudzeniu pudrujemy wierzch ciasta.                                          

Zapraszam po przepis na dietetyczny sernik na zimno 

Tagi:

Ciasto z truskawkami i kruszonką

letnie owocowe ciasto

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!