zupy dania główne ciasta
21
Październik
Cukinia faszerowana

Napisane przez Anna

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Jesień to przepiękna pora. Nie tylko dlatego, że liście mają przecudne barwy, ale o tej porze roku mamy największy wybór warzyw. W ogóle nie wyobrażam sobie potraw bez warzyw. To one nadają smak wszystkim potrawom, bez nich potrawy byłyby niesmaczne i nijakie. Cukinia to warzywo lekkostrawne, posiada niską wartość energetyczną. Podobno pochodzi z Ameryki Północnej, chociaż niektórzy twierdzą, że z Włoch. Zawiera sporo witamin z grupy B oraz witaminę C, PP, A i  K. Przepis który podaję jest wielokrotnie wypróbowany. Dzisiaj serwowałam rodzinie cukinię faszerowaną  mięsem podsmażonym z fileta drobiowego z pieczarkami, cebulką oraz żółtym serem.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 30 dag fileta drobiowego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 10-15  dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie lub bazylia
  • keczup lub sos pomidorowy domowy

Cukinię myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, obcinamy końcówki z obydwu stron i kroimy  wzdłuż na dwie części. Środek wybieramy łyżeczką, aby później napełnić cukinię farszem. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na oleju, cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do pieczarek razem podsmażamy, solimy.

Cukinia z farszem

Cukinia z farszem

Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, solimy, oprószamy pieprzem, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z posiekanym czosnkiem, mieszamy z pieczarkami. Środek cukinii oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Pomidor parzymy wrzątkiem, wydrążamy szypułkę i kroimy w plasterki, układamy na farszu. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym, kilka sekund zapiekamy, aby się rozpuścił. Polewamy keczupem lub swoim domowym sosem. Cukinia faszerowana jest pyszna. Możemy ją podawać o każdej porze dnia. Życzę smacznego. Zapraszam na leczo z cukinią.
Tagi:

Cukinia faszerowana

przepis na cukinię z warzywami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!