Marzec
Napisane przez Anna
Pyszny duet na śniadanie lub deser ryżowy z mango i musem truskawkowym. Do takiego deseru nie będę Cię długo namawiała. Choćby ze względu na smak i energetyczny kolor mango, które jest naszpikowane minerałami, witaminami oraz wszelakimi dobrociami. W połączeniu z ryżem i truskawkami stanowi pyszny posiłek. Polecam, z musem truskawkowym, który orzeźwia i smakuje wyśmienicie:)

deser ryżowy z mango
Składniki:
- 100 g ryżu
- 250 ml wody
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 1 owoc mango
- ok. 2/3 szklanki musu truskawkowego
Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą. Ścinamy cienkie paseczki do ozdoby deseru, z połowy wyciskamy sok. Mus truskawkowy przygotowałam z rozmrożonych truskawek. Ryż możemy ugotować na mleku kokosowym, tym razem postanowiłam ugotować na wodzie z dodatkiem wiórek kokosowych. Efekt zaskakujący, ryż wyszedł aromatyczny i bardzo smaczny. W rondlu gotujemy wodę z wiórkami, do wrzątku wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości, pod koniec wlewamy sok z połowy pomarańczy (miałam 4 łyżki) słodzimy. Odstawiamy do wystudzenia. Z umytego mango odkrawamy boki, wyciągamy miąższ i miksujemy. Do pucharków układamy składniki warstwowo. Na dnie wykładamy ryż, zalewamy go zmiksowanym mango. Na nim formujemy dwoma łyżkami kulki ryżowe. Wierzch polewamy musem truskawkowym. Dekorujemy paseczkami z pomarańczy.

przepis na pożywny deser
Zapraszam po przepis na chia z musem śliwkowym
Tagi:
Deser ryżowy z mango
przepis na pożywny deser
pyszny duet na śniadanie

pyszny duet na śniadanie