zupy dania główne ciasta
9
Kwiecień
Deser z chia

Napisane przez Anna

Nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli ziarenka chia są idealne na puddingi i desery. O ich cennych właściwościach i „szkodliwości”  sporo informacji znajdziemy w sieci. Nasiona mają niesamowitą właściwość, otóż pęcznieją i żelują zwiększając swoją objętość poprzez wchłanianie płynu, w którym są namoczone. W naszym organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia i nawilżają w ten sposób organizm od środka. Są obfite w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3 oraz całe mnóstwo dobroci. Oprócz chia dodałam pyszny mus truskawkowy i piankę czekoladową. Połączenie czekolady z truskawkami i pachnącym kokosem posmakuje każdemu.

deser z chia

deser z chia

Składniki

  • 5 łyżek ziarenek chia
  • 1.5 szklanki mleka kokosowego domowego ( tu przepis )
  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 3 -4 łyżki śmietany UHT 18 % lub 30 %
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
20160409_163251

chia z musem truskawkowym

Jak przygotować nasiona chia informacje  zaczerpnęłam na stronie pl.blastingnews.com>kulinaria. Odmierzone nasiona zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia na kilka godzin (przestudzony do lodówki nawet na całą noc). U mnie były to trzy godziny i wystarczyło. Śmietanę podgrzewamy, nie gotujemy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy mieszając do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę cały czas ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Do przezroczystych szklanek, pucharków lub kieliszków wlewamy przygotowane składniki. Na dno kokosowe chia, które zalewamy musem truskawkowym. Wierzch dekorujemy pianką czekoladową.

Zapraszam po przepis na borówkowy deser

Tagi:

Deser z chia

chia z musem truskawkowym

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!