zupy dania główne ciasta
29
Maj
Domowe lody czekoladowe

Napisane przez Anna

Nikt chyba nie zaprzeczy, że domowe lody czekoladowe są najlepsze. Do ich przygotowania wystarczy odrobina chęci i kilka prostych składników. Prawie wszystkie  możemy zrobić według tych, zmieniając tylko dodatki. Nie byłabym jednak sobą gdym nie eksperymentowała z różnymi składnikami. Były już ze śmietaną jogurtową i samym jogurtem. Były na bazie mleka pełnego, z serkami i z mlekiem skondensowanym. Te ze śmietanką są mocno czekoladowe, dodałam do nich kardamon, który podkręcił ich smak. Są najlepsze.

domowe lody czekoladowe

domowe lody czekoladowe

Składniki

  • 150 ml mleka pełnego

    20160529_191150

    łatwy przepis na lody czekoladowe

  • 1 czekolada gorzka
  • 2 większe jaja
  • 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru
  • 1.5 szklanki śmietany 30 %
  • szczypta kardamonu

Do rondla wlewamy mleko i dokładamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie gotujemy, masa powinna być jednolita. Zestawiamy z ognie i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je sztywno. Na końcu dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru i odstawiamy na chwilę. Śmietanę ubijamy do napuszenia. Do żółtek wsypujemy cukier puder i ucieramy na puch. W tym czasie masa czekoladowa jest już przestudzona więc dodajemy po kolei przygotowane składniki. Pamiętajmy, że kolejność dodawanych składników jest bardzo ważna. Pierwsze dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy ubita pianę z białek i wsypujemy szczyptę kardamonu. Ponownie mieszamy delikatnie i dokładnie. Przelewamy do wyparzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę mieszamy masę. Po około 3 godzinach lody są gotowe.

Zapraszam po przepis na pyszne lody oreo20160529_113933

Tagi:

Domowe lody czekoladowe

łatwy przepis na lody czekoladowe

letni deser czekoladowy20160529_113329

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!