zupy dania główne ciasta
12
Lipiec
Domowe pierogi z jagodami

Napisane przez Anna

Latem obowiązkowo muszą być domowe pierogi z jagodami. Moja rodzinka uwielbia  pierogi z każdym farszem. W tym roku te z serem i jagodami były już dwa razy. Teraz kolej na nadziewane samymi jagodami. Gdybym miała oceniać to zdecydowanie wolę te pierwsze, ale mąż z kolei woli te dzisiejsze. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić po  dobry  przepis 🙂

domowe pierogi z jagodami

domowe pierogi z jagodami

Składniki

Ciasto

  • 3  szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody
20160705_125335

letnie danie obiadowe

Farsz jagodowy:

  • 2 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.Mąkę przesiewamy do miski, solimy i wbijamy jajo. Wlewamy dobrze ciepłą wodę stopniowo, olej i zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy. powinno być elastyczne, jeśli jest klejące to obsypujemy odrobiną mąki i dzielimy  na dwie części. Jedną wałkujemy na placek niezbyt cieniutki, taki aby swobodnie  formowały się pierogi. Dzięki temu że ciasto jest lekkie, łatwo się skleja. Foremką wykrawamy kółka i na środek każdego nakładamy niepełną łyżkę farszu. Sklejamy palcami brzegi pierogów.Gotujemy w lekko posolonej  wodzie koło 5 minut od wypłynięcia. Podajemy ciepłe polane słodką śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Zapraszam po przepis na pierogi z serem i jagodami

Tagi:

Domowe pierogi z jagodami20160705_125155

łatwe pierogi

letnie danie obiadowe

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!