zupy dania główne ciasta
9
Wrzesień
Domowy koncentrat pomidorowy

Napisane przez Anna

W tym sezonie cukinia obrodziła mi wyjątkowo. Jakby jej było mało jeszcze kilka sztuk dostałam. Koniecznie muszę  ją  przerobić, więc plany w głowie się zrodziły na wiele pyszności. Dla wszystkich szukających i lubiących przygotowywanie przetworów polecam nowy przepis na smaczny  koncentrat pomidorowy. Podaję  niewielkie ilości, bo niestety pomidorów miałam niewiele, ale smak jaki uzyskałam jest lepszy,  nieco ostrzejszy niż z samych gotowanych pomidorów.

domowy koncentrat pomidorowy

domowy koncentrat pomidorowy

Składniki:

  • ok.  3 kg dojrzałych pomidorów
  • 0.5 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem i po chwili odlewamy wodę.  Zdejmujemy skórkę z pomidorów i wydrążamy szypułki. Kroimy na ćwiartki wprost do garnka. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Razem gotujemy do odparowania płynu około godziny. W międzyczasie przygotowujemy cukinię. Obieramy ją i wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę i dorzucamy  do podgotowanych pomidorów. Gotujemy do uzyskania gęstej papki. Solimy i doprawiamy cukrem. Zestawiamy z ognia i miksujemy wszystko. Do wyparzonych słoików wlewamy gęsty koncentrat i pasteryzujemy około 10-15  minut  od zagotowania.

20150909_150108

przetwory warzywne na zimę

Zapraszam po przepis na pyszny keczup z cukinii

Tagi:

Domowy koncentrat pomidorowy

przetwory warzywne na zimę

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!