zupy dania główne ciasta
30
Marzec
Domowy likier czekoladowy

Napisane przez Anna

Domowy likier czekoladowy to niezwykle łatwy i smaczny trunek. Przygotowałam go na święta do degustacji w niewielkiej ilości. Wyszedł bardzo smaczny, choć na początku myślałam, że coś z nim nie tak. Na wierzchu zrobił się korek, który po porządnym wstrząśnięciu ładnie się rozbił i likier był w sam raz. Nie za gęsty i nie za rzadki. Dobry również do babek, muffin czy deserów. Kardamon podkreślił smak czekolady. Ponieważ gościom bardzo smakował, to wszystkim  bardzo, bardzo polecam.

domowy likier czekoladowy

domowy likier czekoladowy

Składniki

  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub mleko pełne 3.2 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 szczypty kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 200 ml alkoholu
20160321_160020

likier z gorzką czekoladą

Mleko podgrzewamy z cukrem pudrem. Dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aby się nie przypaliło i ładnie połączyło. Gdy zacznie wrzeć dodajemy przyprawy cały czas mieszając około 2 minuty. Studzimy. Do dobrze wystudzonego mleka czekoladowego wlewamy alkohol, mieszamy. Przelewamy do czystej butelki lub karafki. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu około miesiąca. Najlepszy po przegryzieniu, po 2-3 dniach. Przed podaniem należy porządnie nim wstrząsnąć.

Zapraszam po przepis na ajerkoniak

Tagi:

Domowy likier czekoladowy

likier z gorzką czekoladą

domowe trunki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!