zupy dania główne ciasta
26
Luty
Dorsz smażony

Napisane przez Anna

Dorsz smażony nie jest trudny do przygotowania. Każdy ma swój sposób na niego. U mnie w trochę innym wydaniu. Smażony na klarowanym maśle smakuje lepiej. Zamiast surówki z kapusty kiszonej przygotowałam sałatkę z roszponki. Koniecznie wypróbujcie, smakuje wybornie.

dorsz smażony

dorsz smażony

Składniki

  • świeży dorsz lub płaty mrożone (ilość według uznania)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • jajo
  • mąka pszenna
  • masło klarowane
20151106_121754

ryba z roszponką

Rybę oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na odpowiednie porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Posypujemy solą i pieprzem. Zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w mace. Smażymy na maśle klarowanym na średnim ogniu. Wykładamy bezpośrednio na przygotowanej sałatce.

Sałatka z roszponki:

  • 250 g sałaty roszponki
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka czarnych oliwek

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta oregano

Roszponka dobrze jest znana ze swojego orzechowego smaku, który zawdzięcza dość wysokiej zawartości oleju eterycznego. Doskonale smakuje z rybami, serem, grzybami czy  jajkami. Tak samo jak natka pietruszki jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza.  Roszponkę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy. Warzywa myjemy i kroimy dowolnie. U mnie ogórek w plasterki, papryka w piórka, oliwki na pół. Wszystkie składniki sosu odmierzamy do małego słoika, zamykamy go i potrząsamy nim energicznie do połączenia składników. Polewamy sałatkę. Danie smakuje dobrze z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Zapraszam po przepis na rybę po japońsku, smaczne danie na zimno i na ciepło.

Tagi:

Dorsz smażony

ryba z roszponką

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!