zupy dania główne ciasta
29
Sierpień
Gruszki w zalewie

Napisane przez Anna

Przetworów ciąg dalszy, a tym razem  gruszki w zalewie. To niezawodny stary przepis, który jest niezmienny od lat. Nic przy nim nie kombinuję, bo są bardzo smaczne. Najważniejsze jak wiadomo są tu dobre gruszki, takie bez tzw. kamienia w środku. Wiele odmian nadaje się na przetwory, najczęściej szykuję z klapsy lub konferencji. Tym razem przygotowałam z niewielkiej ilości, bo większość owoców była zbyt miękka na przetwory.

gruszki w zalewie

gruszki w zalewie

Składniki

  • 4 kg twardych gruszek
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka suszonych goździków

Umyte gruszki obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Możemy kroić je według uznania, na przykład na ćwiartki, w zależności od tego do jakich słoików będziemy je układać. Syropu z tej porcji, którą podałam będzie trochę za mało, ale możemy gruszki ugotować w dwóch rzutach, bo nadmiar syropu i tak wylewamy. możemy też  dorobić połowę porcji tej którą podałam. Wodę z octem, cukrem i goździkami gotujemy. Do gorącego syropu  wkładamy tyle gruszek, aby wszystkie były w zalewie. Gotujemy od 3 do około 5 – 8  minut. Nadzorujemy ich miękkość widelcem, aby się nie rozpadały. Powinny być szkliste i niezbyt twarde. Gorące przekładamy do słoików  (bez goździków, bo od nich ciemnieją gruszki) zalewamy syropem i ustawiamy słoiki do góry dnem.

20160828_191956

gruszki marynowane w syropie

Zapraszam po przepis na sałatkę z ogórków i cukinii na zimę

Tagi:

Gruszki w zalewie

gruszki marynowane w syropie

pyszne przetwory na zimę20160828_184522-1-1

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!