zupy dania główne ciasta
28
Grudzień
Grzane piwo

Napisane przez Anna

Kiedy dopadnie nas przeziębienie lub jesteśmy przemarznięci sięgamy po rozgrzewające środki , potrawy i napoje. Dobrą propozycją będzie grzaniec z piwa, który możemy przygotować na wiele sposobów. Najlepiej sprawdzi się tu  piwo butelkowe, a dodatki według upodobania. W zależności od tego jakich  użyjemy dodatków do piwa, uzyskamy grzane piwo o smaku miodowo-korzennym, cytrusowym lub owocowym. Należy pamiętać, aby podczas podgrzewania piwa nie zagotować go tylko doprowadzić do wysokiej temperatury około 70-80 stopni C. Do przygotowania klasycznego grzańca o aromatycznym korzennym smaku potrzebujemy kilka przypraw.

grzane piwo

grzane piwo

Składniki:

  • 1 butelka piwa (na 1 osobę)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 -2 łyżki cukru
  • 3  goździki
  • starty świeży imbir (może być suszony)
  • gałka muszkatołowa
  • kora cynamonu

Alkohol wlewamy do garnka, dodajemy cukier, miód, goździki, starty imbir (według uznania) podgrzewamy. Podajemy gorące. Polecam i życzę smacznego

Zapraszam po przepis cukier waniliowy prawdziwy lub pyszny napój z buraczków czerwonych, czyli zakwas buraczany

Tagi:

Grzane piwo

grzaniec

grzaniec korzenny

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!