zupy dania główne ciasta
20
Październik
Hummus z cieciorki

Napisane przez Anna

Od dawna chciałam przygotować hummus z cieciorki, dlatego dzisiaj  zapraszam na zupełnie inne smaki. Pasta przygotowana w tej wariacji  odpowiada mi bardzo, a   dla wegan,  to zdrowe i  pyszne smarowidło. Jednak pragnąc poznać nowe smaki moja  rodzinka jest narażona  od czasu do czasu na takie niespodzianki.  W  mojej kuchni totalna nowość, a dla rodziny jakiś dziwoląg i z  wielkimi oczami próbowali mojego odkrycia.  Często przygotowuję pasty do kanapek, jednak nie zawsze mam czas  wrzucić przepis  na bloga. Najlepsza i  najczęściej przygotowywana,  to pasta z makreli, (w różnych wariacjach) której tu jeszcze   nie przeniosłam  ze starego bloga. Oto propozycja na zdrowe smarowidło  do kanapek, czyli pasta z cieciorki.

Hummus z cieciorki

Hummus z cieciorki

Składniki:

  • 240 g cieciorki  (konserwowa)

    20141017_141038

    pasta z cieciorki

  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula średnia
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergin
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz chili
  • oregano

Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem. Cieciorkę odsączamy na sitku. Miksujemy blenderem, doprawiamy przyprawami. Dodajemy 3-4  łyżki oliwy extra vergin, aby hummus  miał lekką konsystencje. Podajemy  według upodobań.

Tagi:

Hummus z cieciorki

smarowidło na kanapki

zdrowa pasta

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!