404 Jagodowa pianka przepis na lekkie ciasto jagodowe
zupy dania główne ciasta
7
Maj
Jagodowa pianka

Napisane przez Anna

Lekkie i delikatne ciasto bez pieczenia. Jagodowa pianka to wspomnienie lata, to ciasto i szybki deser jednocześnie. Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W sam raz na leniwy weekend.

jagodowa pianka

Składniki:

Spód ciasta:

  • 200 g ciasteczek lub biszkoptów
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)

Masło roztapiamy, biszkopty miksujemy blenderem na piasek. Wlewamy masło oraz ciepłą wodę, łączymy składniki. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy przygotowany spód ciasteczkowy  i równamy go łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Pianka jagodowa:

letnie ciasto owocowe

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 700 ml jogurtu gęstego
  • 180 ml serka mascarpone
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g jagód ( mrożone)
  • 50 g żelatyny
  • 1/3 szklanka wody

Żelatynę zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na chwilę. Śmietanę ubijamy do napuszenia na najwyższych obrotach, dodajemy serek mascarpone. Zmniejszamy obroty miksera i dokładamy porcjami jogurt. Ubijamy do dokładnego połączenia. Jagody podgrzewamy z cukrem ( nie gotujemy) do jego rozpuszczenia i miksujemy blenderem. Żelatynę podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia ( nie gotujemy jej) wlewamy do ciepłych jagód i łączymy. Cienkim strumieniem wlewamy do pianki śmietanowej, miksujemy na najniższych obrotach. Przygotowaną piankę wlewamy na schłodzony spód. Wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

letnie ciasto owocowe

letnie ciasto owocowe

Wierzch:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 70 ml serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 3 łyżki wody

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę. Śmietanę ubijamy na puch, wsypujemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia, wlewamy do niej 2 -3 łyżki śmietany, mieszamy i łączymy z ubitą śmietaną. Na końcu dodajemy mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników. Przygotowany krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy ciasto.

Zapraszam po przepis na ciasto łabędzi puch

Tagi:

Jagodowa pianka

sernik bez pieczenia

letnie ciasto owocowe

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!