zupy dania główne ciasta
14
Lipiec

Co roku w sezonie letnim wypiekam bułki z jagodami. W tym roku chciałam się popisać czymś nowym i od dłuższego czasu myślałam nad ciastem drożdżowym z jogurtem. Za pierwszym razem wyszły takie sobie, nawet część była smaczna, ale niestety przepis musiał być dopracowany. Kolejne były dużo lepsze, ale te niżej podane są pyszne. Ciasto w smaku jest puszyste i  delikatne,  długo zachowuje świeżość. Dzięki temu, że ciasto jest lekkie, bardziej elastyczne niż takie normalne drożdżowe, to  możemy je rozciągnąć i włożyć więcej farszu. Upiekłam z podwójnej porcji, bo z małej jest ich niewiele. Upiekłam 22 jagodzianki.

jagodzianki drożdżowe z jogurtem

jagodzianki drożdżowe z jogurtem

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 żółtek 1 jajo
  • 100 ml oleju
  • 125 g masła roślinnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajo do posmarowania

Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku z 1 łyżką cukru. Ostawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozmącone żółtka z jajkiem,  cukier i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, olej i jogurt. Wyrabiamy ciasto maszyną  10 minut lub ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

20160707_123956

przepis na letnie bułki

Farsz jagodowy:

  • 700 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 70 ml wody lub soku z jagód

Owoce gotujemy, słodzimy. Mąkę rozpuszczamy w wodzie lub odlanym soku z jagód. Wlewamy do jagód, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto obsypujemy lekko mąką i ponownie wyrabiamy, ale tylko chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na dwie części. Wałkujemy i wykrawamy duże kółka. Lekko je rozciągamy i wkładamy łyżkę farszu i zaklejamy. Bułki układamy sklejeniem do spodu, zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu pudrujemy lub lukrujemy.

Zapraszam po przepis na drożdżówki z budyniem i kruszonką20160706_191802

Tagi:

Jagodzianki z jogurtem

przepis na letnie bułki

bułki drożdżowe

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!