404 Kartoflak czyli babka ziemniaczana danie z ziemniaków
zupy dania główne ciasta
16
Maj

Kartoflak czyli babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Smaczna, sycąca i zapewne znana wszystkim w najróżniejszych wersjach.  Kartoflaki czasami różnią się od siebie smakiem i konsystencją. Smakiem: w zależności od tego jakich przypraw i mięs lub warzyw do nich dodamy. Konsystencją: zależy jakich ziemniaków użyjemy i czy odlewamy od nich wodę. Jedne są bardziej ścisłe inne mniej. Jednak kto lubi dania z ziemniaków, ten pokocha babkę ziemniaczaną od pierwszego kęsa. Ostatnio dość często serwowana na weselach. Zapraszam na moją babkę ziemniaczaną  z podsmażoną cebulką i mieszanką mięsa.

kartoflak czyli babka ziemniaczana

kartoflak czyli babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 300 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 – 200 g kiełbasy lub innej wędzonej wędliny ( dałam kawałek karkówki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 2/3 pieprzu mielonego (zaczynamy doprawiać od 1/2 łyżeczki)
  • 1  łyżeczka majeranku
  • 2 szczypty roztartego tymianku
  • smalec lub inny tłuszcz do podsmażania
  • masło do formy
  • bułka tarta do formy

Forma żaroodporna 28 x 18 cm. Najwięcej czasu zajmie tarcie ziemniaków, ale jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa z przystawką lub innego pomocnika, to po kłopocie. Przygotowanie babki zaczynamy od podsmażenia cebuli i wędlin. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu do zrumienia, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Przekładamy do naczynia i na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i wędliny. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę z przystawką do tarcia ziemniaków. Odlewamy nadmiar wody z ziemniaków. Wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąki i kaszę manną, dokładamy podsmażone wędliny z cebulą i doprawiamy do smaku. Do przygotowanej formy przekładamy farsz i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 90 minut w 180 stopniach C do zrumienia wierzchu. Podajemy z sosami lub solo.

łatwe danie z ziemniaków

łatwe danie z ziemniaków

Zapraszam po przepis na zapiekanka z ciasta francuskiego

Tagi:

Kartoflak czyli babka ziemniaczana

łatwe danie z ziemniaków

 

 

  • Babka ziemniaczana z boczkiem to cudo nad cudami. Aż ślinka cieknie 😉

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!