zupy dania główne ciasta
25
Marzec
Kasza jaglana na śniadanie

Napisane przez Anna

Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie jest bardzo zdrowa i wiemy o tym nie od dziś. Niestety odeszła w zapomnienie nie tylko u mnie. Za rzadko po nią sięgamy, bo  można jej używać do bardzo wielu dań nie tylko na śniadanie. Zazwyczaj przygotowywałam ją tradycyjnie, czyli płukałam na sitku wrzątkiem i zalewałam wodą pół na pół z mlekiem. W ostatniej audycji Beaty Pawlikowskiej dowiedziałam się, że kasza ma lepszy smak, bardziej korzenny, gdy ją lekko uprażymy. Dzisiaj tak właśnie ją przygotowałam na śniadanie. I koniecznie muszę to dalej przekazać, bo rzeczywiście jest lepsza, nie ma tej specyficznej delikatnej goryczki, która jej towarzyszy po obróbce.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub po 1/2 szklanki  mleka i wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka miodu

    Kasza jaglana z orzechami i żurawiną

    Kasza jaglana z orzechami i żurawiną

  • 2 łyżki orzechów
  • 1/2 banana

Opłukaną i odsączoną  kaszę wsypujemy do rondla i prażymy kilka minut na małym ogniu cały czas  mieszając. W domu roznosi się aromat prażonej kaszy jaglanej, a ona zmienia trochę kolor na jaśniejszy. Nieco studzimy i zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane lub zmiksowane orzechy, kakao, miód i pokrojonego banana. Dodatki do kaszy możemy dodawać  według uznania. Jest smaczna ze wszystkimi owocami np. z jabłkiem  i rodzynkami, z żurawiną lub śliwkami suszonymi.

Zapraszam po przepis na pyszny obiad lub  świąteczne danie pomysł na roladki schabowe.

Tagi:

Kasza jaglana na śniadanie

kasza jaglana

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!