zupy dania główne ciasta
7
Lipiec
Knedle z jagodami

Napisane przez Anna

Knedle z jagodami mogą być daniem obiadowym.  Są szybkie do przygotowania i sycące.  Kluski możemy przygotować z ziemniaków gotowanych lub twarogu.  Jedne i drugie są smaczne. U mnie twarogowe knedle z jagodami okraszone podsmażoną bułką tartą na maśle. Bardzo smaczne są ze słodką śmietaną.

knedle z jagodami

knedle z jagodami

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2.5  łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2.5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 i 2/3  szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1,5 szklanki jagód
20160706_180831

serowe knedle z jagodami

Dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta

Do twarogu dodajemy cukier, żółtko,  jajo i śmietanę. Rozcieramy łyżką, aby nie miało grudek. Wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy szybko ciasto ręką tylko do połączenia. Nie wyrabiamy go.  Dzielimy na 4 równe części i formujemy wałeczki.  je  Na podsypanej mąką stolnicy kroimy na małe równe kawałki. Każdy rozciągamy n a cienki placuszek, robimy dołek, wsypujemy jagody i sklejamy kulkę. Postępujemy tak  do wyczerpania ciasta. Wrzucamy partiami do gotującej lekko posolonej wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową po około 5 minutach. Na rozgrzanym maśle podsmażamy bułkę tartą. Podajemy ciepłe polane zrumienioną bułką tartą lub słodką śmietaną.

 

Zapraszam po przepis na knedle ze śliwkami20160706_180932

Tagi:

Knedle z jagodami

kluski z serem i owocami

serowe knedle z jagodami

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!