zupy dania główne ciasta
28
Maj
Knedle z truskawkami

Napisane przez Anna

Dzisiaj przygotowałam knedle z truskawkami i musem truskawkowym, na które serdecznie zapraszam. Lekki, szybki i smaczny obiad. Ciasto na knedle jest z ziemniaków gotowanych, co sprawia, że knedle są delikatne i miękkie.

Składniki:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • kopiasta  szklanka mąki pszennej plus łyżka
  • 1 jajo
  • 2 szczypty cukru
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania

Dodatkowo:

  • 1/2 kg truskawek

    Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

  • cukier
  • jogurt naturalny

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce. Wsypujemy mąkę, solimy, dodajemy cukier i jajo. Zagniatamy ciasto na knedle, formujemy z ciasta wałek i kroimy go na małe kawałki. Rozklepujemy na placek, po środku umieszczamy odszypułkowaną truskawkę i zlepiamy placuszek. Na gotującą posoloną i lekko posłodzoną wodę wrzucamy knedle partiami, lekko mieszając. Gotujemy od wypłynięcia  około 5 minut na małym ogniu. Odszypułkowane pozostałe truskawki miksujemy z cukrem. Knedle truskawkowe podajemy z musem truskawkowym, jogurtem naturalnym, polane słodką lub kwaśną śmietanką, zrumienioną bułką tartą na maśle  lub według uznania.

Zapraszam po przepis na pyszne placki ziemniaczane

Tagi:

Knedle z truskawkami

knedle

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!