zupy dania główne ciasta
30
Wrzesień
Knedle ze śliwkami

Napisane przez Anna

Knedle możemy zrobić z każdymi owocami  jakie mamy lub lubimy. Jednak we wrześniu koniecznie muszą być knedle ze śliwkami z ulubionego ciasta,  u mnie z  ciasta serowego. Ciasto z ziemniakami już znacie robiłam z niego knedle z truskawkami. Tym razem coś innego, ciasto podobne do leniwych. Jeśli lubicie pierogi leniwe to ta wersja na pewno Wam posmakuje, a najważniejsze, że  knedle  bardzo szybko się robią i szybko znikają z talerzy.

knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag sera półtłustego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • mąka do podsypania
20140927_155123

knedle

Dodatkowo:

  • 30 dag śliwek węgierek
  • cukier
  • masło
  • 2 łyżki orzechów lub tylko słodka śmietana

Śliwki myjemy, kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy pestkę, odstawiamy na chwilę. Do sera dokładamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek podsypując mąkę. Kroimy na małe kawałki. Rozgniatamy w ręku placuszki, na środek placuszka układamy połówkę śliwki, jeśli śliwki są mało słodkie wsypujemy szczyptę cukru i sklejamy kulkę knedla. Do posolonej wrzącej wody wkładamy knedle partiami, gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Polewamy gorącym masłem z uprażonymi orzechami lub słodką śmietaną. Z podanej porcji wyszło mi 18 knedli. Polecam.

Zapraszam po przepis na placek ze śliwkami i kruszonką

Tagi:

Knedle ze śliwkami

przepis na knedle

ciasto serowe na kluski

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!