zupy dania główne ciasta
16
Luty
Kokosowa owsianka

Napisane przez Anna

Pora na ciepłe śniadanie, a w roli głównej kokosowa owsianka. Póki dnie i noce mroźne mam ogromną ochotę na gorące posiłki. W tym temacie póki co jestem samiutka, bo mój mąż nie cierpi owsianek. A tyle korzyści z pysznego śniadania, że nie sposób sobie odmawiać zdrowej przyjemności. Taką wersję można przygotować również wieczorem, a rano tylko podgrzać i gotowe.

kokosowa owsianka

kokosowa owsianka

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego (domowe lub woda)
  • 3 – 4  łyżki płatków zwykłych owsianych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 5 moreli suszonych
  • owoce granatu lub żurawiny

Płatki zwykłe są nieco twardsze od błyskawicznych, dlatego po wrzuceniu na gorące mleko gotujemy około 3 minuty. Do zagotowanej owsianki dokładamy wiórki, zagotowujemy i gotowe. Po wyłożeniu słodzimy miodem i posypujemy pokrojonymi morelami. Wierzch posypałam owocami granatu. Jeśli posiłek szykujemy wieczorem, wystarczy umieścić wszystkie suche produkty w pojemniku, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na noc. Tu lepiej sprawdzą się płatki błyskawiczne. Rano przed zjedzeniem podgrzać.

kokosowa owsianka

kokosowa owsianka

Zapraszam po przepis na ryż zapiekany z owocami

Tagi:

Kokosowa owsianka

ciepłe śniadanie

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!