zupy dania główne ciasta
2
Czerwiec
Kotlety z kalafiora

Napisane przez Anna

Smaczne i lekkie kotlety z kalafiora mają wielu wielbicieli. Każdy kto lubi smak kalafiora polubi dania z jego udziałem. Kotlety możemy przygotować z rożnymi dodatkami i za każdym razem będą zachwycały smakiem. Dzisiaj polecam z papryczką chili, która dodaje im ostrości oraz z pieczarkami, które bardzo lubię. Kotlety z kalafiora możemy podać jako ciepłą przekąskę lub  danie główne z bukietem surówek.

kotlety z kalafiora

kotlety z kalafiora

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 3-4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 jajo świeże
  • 4 duże pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do smażenia

Opłukanego kalafiora gotujemy w lekko posolonej wodzie ze szczyptą cukru i 3-4 łyżkami mleka na miękko, ale tak żeby się nie rozpadał. Studzimy i siekamy nożem lub rozdrabniamy widelcem. Dokładamy posiekane jajka. Cebulę podsmażamy na małej ilości tłuszczu ze startymi pieczarkami, posiekanym ząbkiem czosnku. Dokładamy do farszu. Papryczkę chili kroimy drobno (uwaga na dłonie, najlepiej robić to w rękawiczkach). Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę na jednolitą, gdyby była za rzadka to dosypujemy bułki tartej. Formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano. Podajemy ciepłe.

20160601_115618

warzywne kotlety

Zapraszam po przepis na brokuły z szynką w cieście francuskim

Tagi:

Kotlety z kalafiora

warzywne kotlety

danie obiadowe z warzyw

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!