zupy dania główne ciasta
26
Luty
Krem cytrynowy lemon curd

Napisane przez Anna

Zapraszam po przepis na krem cytrynowy lemon curd, bardzo aromatyczny. Zupełnie przypadkiem odkryłam go  w internecie, a ponieważ lubię eksperymentować w kuchni to zrobiłam według własnego smaku. Dodałam cukier waniliowy, aby krem był bardziej delikatny. Wykorzystam  go do jogurtowych rogalików, ale nie tylko…

Składniki:

Krem cytrynowy lemon curd

Krem cytrynowy lemon curd

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g masła
  • 3 cytryny

    Krem cytrynowy

    Krem cytrynowy

Cytryny szorujemy dokładnie pod gorącą wodą. Z jednej ocieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Ze wszystkich wyciskamy sok. Do rondelka wbijamy jaja, dodajemy cukier kryształ i waniliowy, roztrzepujemy rózgą. Po połączeniu składników dodajemy masło i sok cytrynowy. Cały czas mieszamy na małym ogniu. Po około 10 minutach krem zgęstnieje, a kiedy pojawią się małe pęcherzyki zestawiamy rondelek z ognia i przelewamy  krem cytrynowy  do czystego pojemnika. Nie nadaje się od razu do przełożenia czy udekorowania ciasta. Najlepszy jest na drugi dzień.  Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku do wyczerpania najdłużej do dwóch tygodni. Krem cytrynowy lemon curd stosujemy do ciast, ciasteczek, tortów i najróżniejszych  deserów. Zapraszam do ostatniego wpisu na smaczny obiad cannelloni pod beszamelem.

Tagi:

Krem cytrynowy lemon curd

kremy do ciast

lemon curd

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!