zupy dania główne ciasta
17
Listopad
Krokiety z kapustą i grzybami

Napisane przez Anna

Do świąt jeszcze daleko, a ochota na krokiety z kapustą i grzybami  jest ogromna. Danie jest pracochłonne, dlatego przygotowanie krokietów rozkładam na dwa etapy. Kapustę gotuję w przeddzień oraz moczę grzyby suszone. W ten sposób ułatwiam sobie przygotowanie większej porcji krokietów, które są przepyszne.

krokiety z kapusta i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 35-40 dag mąki pszennej
  • 0k. 3,5 szklanki wody pół na pół z mlekiem lub  mleka
  • 3 jaja zależy od ich wielkości
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju

Jaja ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy mąkę, wlewamy wodę i dalej miksujemy aż do wyczerpania wszystkich składników. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki. Jeśli będzie za gęste to placki będą twarde. Olej podgrzewamy na patelni i gorący wlewamy do ciasta, szybko mieszamy, aby połączył się z ciastem. Dzięki temu nie musimy wlewać tłuszczu pod każdy placek. Warunkiem jest też dobra patelnia, powinna być pokryta teflonem.

Farsz:

  • 1  do  1,2 kg kapusty kiszonej (przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, majeranek, kminek )
  • 10-12 dag grzybów suszonych (np. podgrzybki)
  • 2 cebule średnie
  • olej
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pieprz

    Jak zrobić krokiety

    Jak zrobić krokiety

  • vegeta (kucharek)
  • bułka tarta
  • 2 – 3  jaja

Grzyby suszone  zalewamy zimną wodą na noc. Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, wkładamy przyprawy liście laurowe, ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, kminek, majeranek zalewamy wodą i gotujemy około 50 minut. Miękką kapustę studzimy, odciskamy i kroimy bardzo drobno. Można zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę. Grzyby odcedzamy, odciskamy, kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce i podsmażamy razem z cebulą na oleju do miękkości. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, vegetą dość ostro. Smarujemy placki naleśnikowe na środku i zwijamy w ruloniki. Jaja roztrzepujemy rózgą z dodatkiem 2 – 3  łyżek mleka lub  oleju. Panierujemy w jajku i bułce tartej krokiety z kapustą i grzybami na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące najlepiej z czerwonym barszczem. Z podanej porcji wychodzi około 20 krokietów.

Zapraszam po przepis na schab w sosie chrzanowym

Tagi:

Krokiety z kapustą i grzybami

jak zrobić krokiety

panierka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!