zupy dania główne ciasta
26
Marzec

Królik w sosie musztardowo śmietanowym najlepszym jaki do tej pory udało mi się przygotować. Kilka razy przygotowywałam  z rożnymi przyprawami i dodatkami. Okazuje się, że ten przypadł nam do gustu najbardziej. Danie łatwe i bez większego nakładu pracy. Tym razem mięso z hodowli własnej. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

królik w sosie śmietanowo musztardowym

królik w sosie śmietanowo musztardowym

Składniki:

  • 1/2 tuszki z królika
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 szalotki lub duża cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka mielona
  • tymianek suszony
  • czosnek granulowany
  • zielone łodygi pora
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3.5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 120 ml wody
  • 120 ml gęstej śmietany 18 %

Opłukane i dobrze wymoczone mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy przyprawami solą, pieprzem. papryką, suszonym czosnkiem i tymiankiem. Przykryte mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 40 minut. Po tym czasie podsmażamy na rumiano na klarowanym maśle. Przekładamy do szerszego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę do zrumienienia. Podlewamy ją winem wymieszanym z musztardą. Gdy wytworzy się gęsty sos, wlewamy wodę, łączymy i zalewamy nim mięso w garnku. Do podsmażonego mięsa dokładamy liście pora i połowę natki pietruszki. Dusimy królika w sosie do miękkości, przekręcając kawałki w międzyczasie na druga stronę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je  chwilę na patelnię i do sosu wlewamy  śmietanę. Ponownie wkładamy mięso do garnka, zagotowujemy obracając w sosie musztardowo śmietanowym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy mięso  posypane natką pietruszki z pure ziemniaczanym lub według uznania.

łatwy przepis na obiad

łatwy przepis na obiad

Zapraszam po przepis na zapiekankę ryżową 

Tagi:

Królik w sosie śmietanowo musztardowym

jak przyrządzić królika na obiad

łatwy przepis na obiad

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!