zupy dania główne ciasta
10
Marzec
Kruche babeczki

Napisane przez Anna

Od dłuższego czasu czekają w kolejce na wpis  kruche babeczki z pysznym kremem.  Zanim jednak zaplanujecie ich wypiekanie, koniecznie zarezerwujcie trochę czasu. Nie należą do szybkich i łatwych wypieków, nie zawsze wyjdą takie jak byśmy chcieli. Zapraszam po przepis na najlepsze  babeczki 😉

kruche babeczki

kruche babeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

    20150306_215314

    kruche babeczki

  • szczypta soli
  • 4.5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 135-140 g masła zimnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ciasto możemy przygotować w malakserze,  zrobiłam to ręcznie.  Mąkę przesiewamy przez sitko, solimy, dodajemy cukier. Kroimy zimne masło. Dodajemy jajo, żółtko, ekstrakt waniliowy. Siekamy nożem, szybko zagniatamy ciasto w kulę. Nie wyrabiamy ciasta,  kruche ciasta tego nie lubią. Wstawiamy  do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy na placek około 4-5 mm. Jeśli rozwałkujemy za cienko, to kółka popękają przy wkładaniu ich do foremki. Foremką nieco większą niż foremka do babeczek wykrawamy kółka, np szklanką lub inną formą. Do wysmarowanych olejem  foremek wkładamy ciasto, wciskamy drugą foremką też lekko posmarowaną olejem.  Jeśli chcemy większe babeczki, to możemy ciasto nałożyć na zewnątrz foremki. Różnica w wielkości wypieczonych babeczek jest duża. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienia.   Jeszcze ciepłe wyjmujemy delikatnie na deskę, studzimy.

Krem:20150306_233533

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 3  łyżki galaretki owocowej
  • 2 łyżki serka waniliowego

Galaretkę  zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy do czasu aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Na końcu dodajemy serek waniliowy. Napełniamy babeczki kremem, dekorujemy.

Zapraszam po przepis na ciasteczka znakomite

Tagi:

Kruche babeczki

słodkie babeczki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!