zupy dania główne ciasta
17
Luty
Lany chrust

Napisane przez Anna

Niezawodny przepis na lany chrust, który potraktowałam jak ciasteczka. Karnawałowa przekąska przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi. Sprawdzi się zawsze, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a  szafka świeci pustkami. Łatwe i szybkie do przygotowania chrustki, wyglądem przypominają lane kluseczki.

lany chrust

lany chrust

Składniki:

      • 3 średnie jajka
      • szczypta soli
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 200 g mąki pszennej
      • 1 łyżka spirytusu lub wódki
      • ok. 150 ml mleka

Dodatkowo

      • cukier puder
      • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, więc  podgrzewamy tłuszcz w rondlu lub frytkownicy oraz przygotowujemy szprycę do wyciskania ciasta lub rękaw cukierniczy i łyżkę cedzakową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy dolewając mleko. Wlewamy spirytus, na końcu dokładamy ubitą pianę z białek i mieszamy. Moje ciasto początkowo było za rzadkie, więc wyszły malutkie chrupki. Dosypałam mąki i okazało się, że było w sam raz. Na rozgrzany tłuszcz (175 st. C w frytkownicy) wyciskamy ciasto porcjami i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Obficie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują podawane na ciepło.

lany chrust

lany chrust

Zapraszam po przepis na ciasteczka kokosanki lub pączki hiszpańskie pieczone

Tagi:

Lany chrust

smażone ciastka

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!