zupy dania główne ciasta
23
Listopad
Łatwa tarta ze szpinakiem

Napisane przez Anna

Łatwa tarta ze szpinakiem jest propozycją na smaczną kolację lub danie obiadowe. Przygotowanie  zabiera niewiele czasu. Z kilku składników można wyczarować smaczny posiłek. Tym razem wykorzystałam gotowanego fileta zamiast podsmażanego. To świetna odmiana dla najczęściej podsmażanego mięsa.

łatwa tarta ze szpinakiem

łatwa tarta ze szpinakiem

Składniki

Kruche ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 szczypty soli
  • 100 masła
  • 1 jajo
  • masło do formy

Do mąki dodajemy sól, masło i jajo. Szybko zagniatamy ciasto. Formę smarujemy masłem.. Wylepiamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 – 20 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C góra – dół do zrumienienia ciasta.

20161123_172548

danie z piekarnika

Farsz do tarty:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300 g fileta gotowanego
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki sera mozzarella
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka tłuszczu

Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy szpinak i podsmażamy do odparowania płynu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na ciasto. Pokrojonego kurczaka wykładamy na szpinak. Obranego pomidora kroimy w plastry układamy na kurczaku, solimy i oprószamy pieprzem. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podajemy lekko przestudzoną.

Zapraszam po przepis na zapiekankę z kurczakiem i dynią20161123_172108

Tagi:

Łatwa tarta ze szpinakiem

szybka tarta przepis

danie z piekarnika

  • Szybko i bardzo smacznie <3

  • Magdalena Laskowska

    Super tarta! Zjadłabym nawet z nocy 😀

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!