zupy dania główne ciasta
6
Marzec
Łopatka pieczona

Napisane przez Anna

Łopatka pieczona tym razem na kanapkę, pyszna i  soczysta. Przepis bardzo łatwy i szybki. Pracy przy niej w ogóle nie ma, a mięso pieczone w taki sposób z całą pewnością jest lepsze od kupionego w sklepie. Dlatego zachęcam do przyrządzenia samemu w domu…

Łopatka pieczona

Łopatka pieczona

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1,20 do 1,5o kg
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • papryka ostra

    Łopatka pieczona

    Łopatka pieczona

  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

W tym celu najlepiej sprawić sobie brytfankę. Wierzcie mi, że żaden rękaw czy folia aluminiowa nie zastąpi brytfanki, z której będziemy korzystać przez kilka lat. Po za tym każde mięso w niej upieczemy i na pewno będzie zdrowsze niż w rękawie. Mięso myjemy, osuszamy. Ząbek czosnku kroimy w słupki, nożem nacinamy kieszonki i wkładamy w nie kawałki czosnku. Pozostałe ząbki siekamy i nacieramy nim łopatkę wieprzową. Przyprawami nacieramy mięso. Cebulę kroimy w kostkę i okładamy nią mięso. Tak przyprawiona łopatka powinna leżeć w chłodnym miejscu 2-3 godziny lub na całą noc przekładamy ją do lodówki. Jeśli mięso nie jest zbyt zwarte, dobrze jest je obwiązać sznurkiem do mięs. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut i po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170- 180 stopni C i pieczemy przez 60-70 minut.

 

Zapraszam po przepis na kluski lane na rosole.

Tagi:

 

Łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa

Łopatka pieczona

jak upiec łopatkę

łopatka przepis

mięso pieczone

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!